foto bomen veluwe
Zwaluw

Herlt verwarmingsketel

Geschikt voor zowel hout als stro

Wij zijn sinds 2004 de Nederlandse importeur van de Herlt vergassingsketels. Zij bouwen een oerdegelijk product. Waar veel kennis in zit. De constructie van deze verwarmingsketels is echter de eenvoud zelve. De gebruikte principes zijn voor bijna alle ketels gelijk. Ingenieur Christian Herlt maakte er zijn levenswerk van om het proces van houtverbranden, eigenlijk houtvergassen, op een minimale wijze in de praktijk vorm te geven. Zijn geesteskind vergast hout. Deze houtgassen worden op een natuurlijke wijze erg schoon en met een hoog rendement verbrand.

   Onder in de ruimte, met de vorm van een ei, wordt het hout, als het eenmaal op temperatuur is, vergast. De eivorm draagt daar sterk aan bij. De zware gemetselde keramische wand in de gehele vulruimte is van groot belang. De vorm en de wand die 5 á 6 cm dik is, maakt dat het hout op een constante temperatuur van ca. 450 - 500 C uitmuntend vergast. Dit maakt de Herlt ketel extra bijzonder.

Het vergassingsproces


klik hier voor grote versie

Het totale vergassingsproces speelt zich af in het hart van de ketel. De gehele ketel is dan ook gebouwd rond dit proces, zoals duidelijk te zien is op de afbeelding hiernaast.

Na het vergassingsproces trekt de schoorsteen ( volg paarse en bruine pijl onder in de linker afbeelding), al dan niet geholpen door de rookgasventilator (gebläse), het houtgas in de verbrandingskamer ( zie linksonder ).

Hierna vinden de houtgassen hun weg naar de warmtewisselaar om daar hun warmte af te geven aan het water dat de ketel onthuld. Om uw warmte goed op te kunnen slaan geven wij vaak het advies om achter de ketel een watertank te plaatsen. Deze neemt dan in eerste instantie de totale hoeveelheid warmte op en geeft deze als u het weer nodig heeft weer af. Dit kan al via een eenvoudige warmtewisselaar aan uw bestaande c.v. systeem.

De elektronica

Er zitten in en aan de Herlt ketel een aantal elektronische componenten.
Ze hebben dezelfde degelijkheid als de rest van de ketel, heel eenvoudig en in een minimale hoeveelheid. Om er zeker van te zijn dat de verbranding altijd zo optimaal mogelijk verloopt heeft men ervoor gekozen om de rookgas afvoer temperatuur en de warmwater temperatuur te meten.
Deze twee parameters samen geven voldoende informatie voor een perfecte verbranding.

Als de primaire en secundaire verbrandingslucht die in het begin, wanneer de ketel wordt geplaatst, afgeregeld zullen worden op uw brandstof en bijvoorbeeld schoorsteentrek, dan moet de ketel kunnen branden zonder dat er enige elektronica werkt. Zo redeneert men bij Herlt.
In principe is het zo dat bij een geschikte, goed trekkende, schoorsteen de ketel zonder ventilator goed kan branden.

Als de ketel goed brandt kunt u dat zelf makkelijk controleren en u zult dan onder door het, met een klepje afgesloten, kijkgat een heldere blauwe vlam zien. En zo kunt u uit zonne-energie ook in koude periodes heerlijk warm douchen of uw huis, atelier, bedrijf of vakantie woning verwarmen.

Kenmerken

De Herlt ketels blinken uit door:

  • Grote degelijkheid in de constructie.
  • 6 jaar volledige garantie, 10 jaar mogelijk.
  • Gunstige rendementen.
  • Zeer grote vulruimte voor hout, hierdoor een brandtijden tot 12 uur.

Dat is de kunst, het omzetten van zonne-energie in warmte in huis of bedrijf!

Type Bom waarde kW Verm. Range kW Vulruimte L Max houtlengte cm
HV 15 14 13-18 300 55
HV 22

22

14-25 150 55
HV 35 35 22-40 250 55
HV 49 49 40-49 500 105
HV 65 65 50-72 500 105
HV 66 66 50-70 740 105
HV 145 120-160 120-160 1200 120
HV 195 op aanvraag max. 400    

De types HV 15 t/m HV 65 zijn ook met grotere vuldeur leverbaar.
Het type HV 66 is ook geschikt om kleine hogedrukbalen stro in te verbranden.
Het type HV 65 is ook in buitenopstelling te verkrijgen.

Voor een folder klik hier

Ook voor uw rookgaskanaal kunt u bij ons terecht.

Beleefd aanbevolen door Gemjo Handelsonderneming in Beekbergen.

Mocht u na het lezen over de Herlt verwarmingsketels nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn dan gaarne bereid zijn u te woord te staan of u van verdere documentatie te voorzien.